Itt is én vagyok:

IndaFotó - Kalti képei

Mi mondtuk:

2009.11.22. 17:22 Kalti

Mozi, opera - egyben

Címkék: opera érdekes vélemény mozi

 Nézelődtem a palacecinemas.hu-n és először fel se figyeltem az óriási bordó hirdetésre. Aztán mégiscsak elolvastam, mondom baj nem lehet belőle. Opera közvetítés a moziban? Mi van mondom? Gondoltam csak valami nemnormális amcsi film előzetese, gyenge poénokkal, erőltetett, Trágyarakodó Józsi számára is művészinek értelmezhető mondatokkal. És kiderült, hogy nincs igazam, a cinikus énem elmehet a francba, itt tényleg operát és komolyzenét fognak adni a moziban. 

Felmerül persze a kérdés, hogy miért van erre szükség. Két nézőpont létezik, az egyik elszomorító, a másik egyszerűen XXI. századi.

Nézzük a XXI. századit. Válság, sokmegás internet, ki a franc megy moziba egy ezresért? 3000 forint körül már kapunk szélessávú, korlátlan internetet, 3000 forint az mondjuk 3 mozijegy. Szűken, ha diák-kedvezmény nélkül számoljuk. A korlátlan nettel meg jóval több, mint havi három filmet lehet letölteni, innentől kezdve a leleményes magyarnak eszébe nem jut moziba menni. Viszont tegyük fel, hogy Proli Pál nem csak az internet és a filmek iránt nyitott, érdekli az opera (nem, nem a böngésző) is. És akkor döbben rá Pál, hogy hoppá, Az Otellohoz nincs torrent a neten. És akkor meglátja a hirdetést, és mit tesz? Elmegy moziba, mert ott HD minőségben, brutálisan jó hangzással nézheti az előadást, kényelmes székből, popcornnal a kezében, bele se gondolva abba, hogy az adott előadás tőle éppen 2000 kilométerre zajlik éppen. Proli pál elmeséli a feleségének is, aki tovább adja Fodrász Marikának, aki a férjének, Hentes Gyurinak, és szépen berángatta a prolikat a moziba a Palace Cinemas. Nő a bevétel, a hülyemagyar örül, mert elmondhatja, hogy hejj, operába járok. Höhö. Ergo a Palace Cinemas nyert nem kis nézőközönséget, amivel együtt jár a nem kis nyereség. XXI. század, marketing, PR, globalizáció, műholdas technika, profit, profit, profit. Nincs ezzel baj, így működünk ma, kár lenne morgolódni miatta.

A másik nézpont jóval örömtelibb lenne, de ennek körülbelül annyi az esélye, mint hogy én holnap két egészséges zebracsikót hozok a világra. A Palace Cinemas vezetősége ült a hétfői értekezleten, amikor egyszer csak eszébe jutott valakinek, hogy kéne művelni a magyar népet. Operába nem megy, mert az drága, meg kinézik a szomszédok a végén. Ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez alapon elviszik tehát a hülyemagyarnak az operát. Mert sajnos egyébként nehezen vagyunk operába és színházba rángathatóak, azt hiszem.  A mozira úgyis rá lehet venni bárkit, az úgyis olyan modern dolog, meg finom a popcorn. A kissrác szívesen megnézi, mert a haveroknak mesélhet, hogy hétvégén moziban volt, a nagyi is megnézi, mert az unokája tök büszke lesz rá, hogy a nagyija milyen fiatalos, hiszen moziba jár. De erre nem látok sok esélyt.

Nem hiszem, hogy a fő mozgatórugó a társadalomművelés lett volna, sokkalta inkább a profit. De mondom, nincs ezzel baj. Kiváncsi vagyok rá, lehet, hogy elmegyek majd egyre. Ha nem jó, felállhatok. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalti.blog.hu/api/trackback/id/tr281544185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása